Energi som varar – se till att ni sparar!
El måste produceras i samma stund som den används, vilket är en stor utmaning för elsystemet. Behovet att lagra el har blivit alltmer aktuellt i takt med en växande andel väderberoende elproduktion. Om det till exempel blåser mycket och inte går att utnyttja all den vindkraft som produceras för stunden, är det smart att kunna spara elen till tillfällen då det inte blåser, samma sak gäller så klart för solenergi när solen inte lyser lika starkt.
Andra sätt för batterier att tillföra värde:
- Ett exempel är att “kapa topparna”, alltså att batterier kan laddas upp vid tillfällen då man har en relativt låg elanvändning, och sen skjuta till el när ens elanvändning är som högst. På så sätt skulle man kunna sänka sin säkringsstorlek, och därmed kostnaden för sitt elnätsabonnemang. Om man exempelvis sänker sin säkringsstorlek från 20 A till 16 A med hjälp av batteriet som “effektvakt” kan man ofta spara ca 1000-2000 kr per år.
- En annan spännande möjlighet vad gäller batterier är de synergier som kan uppstå när var och varannan svensk har en elbil hemma. Utöver att transportera oss kan dessa elbilar även användas till att lagra solel. En vanlig elbil har batterier på 25 kWh till 60 kWh. För att lagra solel från dag till kväll brukar det vara lagom med ett batteri på 5-10 kWh.
Är du intresserad av att veta mer?
Kontakta oss så hittar vi en lösning tillsammans!